Linų sėmenys – ko gero, vienas iš seniausių natūralių maisto papildų, kuriuos net nesusimąstydami vartojo mūsų protėviai. Paskui jos nugrimzdo į užmarštį, bet pastaruoju metu vėl prisimenamos ir iš naujo atrandamos gydomosios, sveikatą stiprinančios jų savybės.
Šis šalto spaudimo auksinių linų sėmenų aliejus puikiai tiks salotoms, glotnučiams ir padažams, gardinti varškę ir kitus patiekalus.
Sėmenų aliejus labiausiai vertinamas dėl polinesočiųjų riebalų rūgščių. Jame yra daug įvairių vitaminų, provitamino A, mineralinių medžiagų, fermentų.
Riebalų rūgštys omega–3 ir omega–6 labai svarbios sveikatai. Tiesa, auksiniuose linų sėmenyse yra daugiau omega riebalų rūgščių nei ruduose.
Jei jų trūksta, organizmas lėčiau auga, silpnėja atsparumas infekcinėms ligoms, džiūsta oda, sutrinka cholesterolio apykaita, tunkama, gali sutrikti organizmo medžiagų apykaita.
Linų sėmenų aliejuje esančios omega–3 riebalų rūgštys gali padėti:
Termiškai apdorotas sėmenų aliejus yra netinkamas mitybai ir juolab sveikatinimo tikslams.
Atidarytas laikomas šaldytuve. Rekomenduojama suvartoti per mėnesį.